آخر شب چه زمانی و چه ساعتی است


بسم الله الرحمن الرحیم

 

آخر شب چه زمانی و چه ساعتی است

مفهوم آخر شب

یکی از مفاهیمی که مخصوصا در ادبیات دینی ما مطرح است مفهوم آخر شب می باشد. سوال این است که منظور از آخر شب چیست؟ آخر شب چه ساعتی است؟ آخر شب چه زمانی است؟ چه موقع از شب را آخر شب می گویند؟ چگونه باید آخر شب را حساب کنیم. اینکه در دستورات دینی تاکید شده است عمل نزدیکی و آمیزش در آخر شب انجام شود منظور چه ساعتی است؟ از لحاظ شرعی چه مواقع را ساعات آخر شب می گوییم؟ این سوالات و سوالاتی نظیر اینها شاید برای شما هم مطرح باشد و به دنبال پاسخ کاملی در این زمینه باشید. اگر چنین است با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را پیدا کنیم. قبل از یافتن پاسخ این سوالات لازم است ابتدا مفهوم شب را درک کنیم ؛ زیرا تا زمانی که مفهوم شب درک نشود ، درک مفهوم آخر شب که ممکن نیست! پس ابتدا مفهوم شب را در تاریخ قمری تعریف می کنیم.

 

شب چیست و چه زمانی از شبانه روز را شب می نامیم؟

ما در اینجا مفهوم شب را در تاریخ هجری قمری بیان می کنیم. مفهوم شب در تاریخ قمری شاید با مفهوم شب در تاریخ هجری شمسی یا با مفهومی که ما در محاورات روزمره خود به کار می بریم متفاوت باشد. مفهوم شب در تاریخ هجری قمری وابسته به اوقات شرعی است. بر اساس دو وقت شرعی زمان اذان مغرب (یا به اعتقاد بعضی ها، زمان غروب خورشید) و زمان اذان صبح ، شب را تعریف خواهیم کرد. قبل از تعریف شب لازم است به موضوعی اشاره شود و آن این است که ایام هفته در تاریخ قمری از شب شروع شده و به روز ختم می شوند. به عنوان مثال وقتی می خواهیم جمعه را در تاریخ قمری بیان کنیم ابتدا شب جمعه را داریم و بعد از آن روز جمعه را ؛ یعنی 24 ساعت جمعه در تاریخ قمری از شب جمعه شروع می شود و سپس به روز جمعه می رسد. حال به تعریف شب می پردازیم. شب مربوط به هریک از ایام هفته از لحظه اذان مغرب (یا لحظه غروب خورشید، به اعتقاد بعضی ها) یوم قبل شروع می شود و تا لحظه اذان صبح یوم جاری ادامه دارد. ذکر مثال به روشن شدن مطلب کمک خواهد کرد. به عنوان مثال شب جمعه چه زمانی است؟ طبق تعریفی که شد، شب جمعه از لحظه اذان مغرب (غروب خورشید) پنجشنبه (یوم قبل از جمعه) تا لحظه اذان صبح جمعه (یوم جاری) می باشد. فرض می کنیم امروز پنجشنبه بوده و هنوز به لحظه اذان مغرب (غروب خورشید) پنجشنبه باقی مانده است. به محض رسیدن زمان اذان مغرب (غروب خورشید) پنجشنبه ، پنجشنبه دیگر تمام شده است (از نظر تاریخ هجری قمری) و جمعه آغاز شده است و مطابق آنچه قبلا اشاره شد ، جمعه با شب جمعه آغاز می شود. پس لحظه اذان مغرب (غروب خورشید) پنجشنبه همان لحظه شروع شب جمعه است. اما لحظه پایان شب جمعه چه زمانی است؟ لحظه پایان شب جمعه هم طبق تعریفی که شد، همان لحظه اذان صبح جمعه است.

پس نتیجه می گیریم: شب جمعه از زمان اذان مغرب (غروب خورشید) پنجشنبه تا زمان اذان صبح جمعه می باشد و هر چقدر که به اذان صبح جمعه نزدیک شویم در واقع به آخر شب جمعه نزدیک شده ایم.. مدت زمان از شروع تا پایان شب را هم طول مدت شب می نامیم. برای سایر روزهای هفته هم طبق همین مثال می توانیم عمل کنیم. مطلب شبانه روز در ماه قمری می تواند به درک بهتر موضوع در این باره کمک کند.

 

ثلث آخر شب

حال که مفهوم شب را فهمیدیم ، مفهوم دیگری را به نام ثلث آخر شب تعریف می کنیم. اگر طول شب (مدت زمان از شروع تا پایان شب) را بر سه قسمت مساوی تقسیم کنیم ، سه قسمت یا سه ثلث به دست می آید. قسمت سوم یا ثلث سوم را ثلث آخر شب یا ثلث پایانی شب می نامیم. زمان هایی از شب را که به اذان صبح نزدیک است آخر شب می گوییم. معمولا اگر طول مدت شب را به سه ثلث که تقسیم کنیم ثلث آخر شب در واقع همان ساعات پایانی شب یا آخر شب محسوب می شود. پس می توان نتیجه گرفت آخر شب در واقع و به طور تقریبی همان ثلث آخر شب می باشد. محاسبه زمان شروع و پایان ثلث آخر شب هم ساده است. ابتدا طول شب را حساب کرده و آن را بر عدد 3 تقسیم می کنیم. حاصل به دست آمده را از زمان اذان صبح کم می کنیم. زمان به دست آمده در واقع همان زمان شروع ثلث سوم شب است و زمان پایان ثلث سوم شب هم که همان لحظه اذان صبح می باشد. ذکر یک مثال به روشن شدن مطلب کمک می کند:

فرض کنیم می خواهیم ثلث آخر شب جمعه را حساب کنیم. ابتدا زمان اذان مغرب پنجشنبه و اذان صبح جمعه را باید به دست بیاوریم. از برنامه محاسبه اوقات شرعی ، اوقات مورد نظر را با توجه به محل سکونت خود به دست می آوریم. فرض می کنیم اذان مغرب پنجشنبه در ساعت 17:39 پنجشنبه باشد و اذان صبح جمعه هم در ساعت 06:00 بامداد جمعه باشد. از لحظه اذان مغرب پنجشنبه تا لحظه اذان صبح جمعه را که مدت آن 12 ساعت و 21 دقیقه است ، شب جمعه می گوییم. حال اگر این مدت 12 ساعت و 21 دقیقه را بر 3 قسمت مساوی تقسیم کنیم ، 4 ساعت و 7 دقیقه به دست می آید. مدت 4 ساعت و 7 دقیقه را از زمان اذان صبح جمعه کسر می کنیم که زمان 01:53 بامداد جمعه حاصل می شود. این زمان 01:53 بامداد جمعه همان ساعت شروع ثلث سوم شب جمعه است. پس زمان ثلث سوم شب جمعه در مثال ما از ساعت 01:53 بامداد جمعه تا ساعت 06:00 بامداد جمعه می باشد. این مدت را آخر شب جمعه یا ساعات آخر شب جمعه می گوییم.

 

اشتراک گذاری در:

آخرین مطالب

علت قاعدگی بعد از اقدام به بارداری (۴ ماه قبل)

روز پنجشنبه چه زمانی است (۵ ماه قبل)

نزدیکی در زمان قاعدگی حرام است (۶ ماه قبل)

ارتباط ناهنجاری جنین با جهت آمیزش (۱۰ ماه قبل)

تاثیر زمان نزدیکی بر شادابی کودک (۱ سال قبل)

نزدیکی کردن با شکم پر و کاهش هوش فرزند (۲ سال قبل)

نزدیکی کردن در بعد از ظهر یا عصر (۲ سال قبل)

نزدیکی در روز برای باردار شدن (۲ سال قبل)

آیا انعقاد نطفه در روز اشکال ندارد (۲ سال قبل)

فاصله بین دو نزدیکی متوالی برای باردار شدن (۲ سال قبل)

راه و روش پیشگیری از تولد نوزاد ناهنجار (۲ سال قبل)

درمان کرونا در کودکان فقط در 48 ساعت (۲ سال قبل)

مهمترین عوامل مرتبط با نزدیکی کردن (۲ سال قبل)

تاثیر حالت زمان نزدیکی کردن بر کودک (۳ سال قبل)

فواید با وضو بودن در هنگام نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

اهمیت برنامه ریزی برای نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

کاهش عوارض بارداری با رژیم غذایی سالم (۳ سال قبل)

فاصله بین دو نزدیکی برای بارداری (۳ سال قبل)

رمضان بهترین ماه برای اقدام به بچه دار شدن (۳ سال قبل)

راهکارهایی برای درمان و رفع سردرد روزه دار (۳ سال قبل)

مطالب پربازدید

سریعترین نشانه بارداری (۱۱۵۸۲۱۱ بازدید)

نمایش وضعیت نزدیکی برای امروز و امشب (۱۰۴۸۳۶۲ بازدید)

برنامه محاسبه بهترین زمان نزدیکی در اسلام (۸۸۳۹۸۰ بازدید)

نزدیکی برای بارداری بعد از پریود (۷۹۷۵۸۲ بازدید)

شب ها و روزهای مناسب آمیزش در اسلام (۶۲۸۷۲۱ بازدید)

آزمایش اسپرم با آب در منزل (۶۲۴۴۴۶ بازدید)

روش صحیح استفاده از واجبی و نوره (۴۹۴۳۵۲ بازدید)

چند بار نزدیکی برای باردار شدن و حاملگی لازم است (۴۸۴۰۰۷ بازدید)

چگونه به سرعت و زود باردار شویم (۴۱۳۵۵۳ بازدید)

بعد از نزدیکی برای بارداری چه کنیم (۳۹۸۹۸۰ بازدید)

مصرف عرق کاسنی در بارداری و حاملگی (۳۶۰۳۲۱ بازدید)

بهترین حالت نزدیکی برای بارداری و حاملگی (۳۵۶۳۰۰ بازدید)

عفونت بارداری و درمان طبیعی آن (۳۵۵۵۹۶ بازدید)

زمان های نامناسب برای نزدیکی و انعقاد نطفه (۳۲۱۰۳۷ بازدید)

درمان سنتی عفونت چشم نوزادان (۳۱۴۸۸۵ بازدید)

درمان گوش درد نوزادان به روش سنتی (۲۹۹۵۷۸ بازدید)

اول ، وسط و آخر ماه قمری (۲۸۳۵۱۶ بازدید)

وقت زوال خورشید چه زمان و ساعتی است (۲۴۸۷۹۹ بازدید)

تاثیر رازیانه بر باردار شدن (۲۴۵۲۹۹ بازدید)

تاثیر زمان نزدیکی بر جنسیت جنین (۲۴۵۱۹۳ بازدید)

احادیث بارداری

آغاز شب ، چه در زمستان و چه در تابستان ، با زنان آميزش مكن. اين بدان جهت است كه معده و رگ ها پُرند و اين ، وضعيت مناسبى [براى آميزش] نيست و بيم قولنج و فلج و لرزش چانه و نِقرس و سنگ [كليه ]و تقطير (چكايش) بول وفتق و ضعف در بينايى و ذهن مى رود. پس اگر اراده آميزش دارد بايد در پايان شب باشد كه براى بدن ، سالم تر و براى فرزند [آوردن] اميدوارتر و براى افزونى هوش فرزندى كه در اين ميان پديد مى آيد بهتر است.

حضرت امام رضا (علیه السلام)

ذکر روزهای هفته

ذکر روز سه شنبه

یا ارحم الراحمین (۱۰۰ مرتبه)

امروز

سه شنبه

۲۹ / ۱۲ / ۱۴۰۲

۸ رمضان ۱۴۴۵

ماه قمری ۲۹ روزه

۵۵ : ۲۲ : ۱۱

فصل زمستان

اوقات شرعی به وقت تهران

انتخاب محل دیگر

اذان صبح: ۰۴:۴۵

طلوع خورشید: ۰۶:۰۹

اذان ظهر: ۱۲:۱۲

اذان عصر: ۱۵:۳۸

غروب خورشید: ۱۸:۱۵

اذان مغرب: ۱۸:۳۳

وقت عشاء: ۱۹:۲۱

نیمه شب شرعی: ۲۳:۳۰

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب و محتوای سایت 2 زندگی چیست؟



مشاهده نظرات