سقط جنین چیست


بسم الله الرحمن الرحیم

 

سقط جنین

سقط چیست و به چه عملی سقط جنین گفته می شود؟ سقط جنین عمدی و غیر عمدی چیست؟ سقط جنین چه حکمی دارد؟ با چه شرایطی می توان جنین را سقط کرد؟ آیا سقط جنین گناه محسوب می شود؟ آیا سقط جنین دیه دارد؟

 

تعاریف زیادی در باب سقط جنین ارائه شده است. در حالت کلی ، به از دست رفتن جنین در حاملگی که قبل از هفته بیستم بارداری یا وزن جنین زیر پانصد گرم باشد اتفاق بیفتد سقط جنین اطلاق می گردد. به عبارت بهتر ، بیرون شدن حاصل باروری زن قبل از اینکه جنین در بیرون از رحم مادر قادر به ادامه حیات باشد را سقط جنین می گویند خواه این عمل خود به خود صورت بگیرد یا خدای ناکرده به عمد. وقتی که جنین سقط می شود ، بارداری و حاملگی در هر مرحله ای که باشد ، پایان یافته تلقی می گردد. سقط جنین یکی از مسائل مهمی است که همراه با بارداری وجود دارد و شاید برای برخی از زنان باردار جزء دغدغه های ذهنی آنان باشد.

گاهی اوقات سقط جنین خود به خود اتفاق می افتد بدون اینکه عمدی در کار باشد که به این حالت ، سقط خود به خودی یا ناخواسته گفته می شود. ساقط شدن و افتادن ناخواسته جنین یا رویان قبل از هفته بیستم بارداری و نهایتا تا قبل از هفته بیست و دوم بارداری را سقط جنین خود به خودی یا سقط جنین غیر عمد می گویند. بیشتر سقط های غیر عمدی معمولا در سه ماه اول بارداری و هنگامی که جای جنین هنوز به طور کامل در رحم زن محکم نشده است اتفاق می افتند. چنانچه سقط غیر عمد برای 3 بار متوالی تکرار شود ، اصطلاحا به آن سقط مکرر می گویند. زمانی که سقط مکرر اتفاق می افتد لازم است تا علت و دلیل این سقط ها مشخص شود و با پیشگیری از علل آن بتوان از سقط های مکرر جلوگیری نمود. علل زیادی می توانند سبب سقط مکرر شوند که از جمله آن ها می توان به آمیزش و نزدیکی در زمان های نامناسب مثل اول ، وسط و آخر ماه قمری یا ایام محاق ماه ، نقایص و ناهنجاری های رحمی ، مشکلات هورمونی ، علل ژنتیکی ، مشکل انعقادی خون ، اختلال و نارسایی در دهانه رحم (سرویکس) اشاره کرد.

بعضی از علل سقط جنین مکرر می تواند بیشتر مد نظر بوده و به راحتی قابل تشخیص باشد مثل مشکل دهانه رحم یا سرویکس که با انجام یک آزمایش و سونوگرافی ساده می توان به آن پی برد اما بعضی از علل دیگر مثل زمان نامناسب اقدام به نزدیکی برای بارداری شاید زیاد مورد توجه واقع نشود و نقش آن به این راحتی قابل تشخیص نباشد. اما واقعیت مطلب آن است که طبق فرموده ائمه معصومین (سلام الله علیهم اجمعین) اقدام به آمیزش و نزدیکی برای بچه دار شدن و حاملگی در اول ماه قمری (به غیر از شب اول ماه مبارک رمضان) ، وسط ماه قمری و آخر ماه قمری و همچنین زمان های محاق ماه موجب سقط جنین می شود. از این رو لازم است تا در کنار سایر علل و عواملی که به منظور سقط جنین مورد بررسی قرار می گیرند مساله زمان مناسب برای اقدام به بچه دار شدن هم مورد توجه جدی قرار بگیرد. عزیزان جهت دانستن زمان های مناسب جهت اقدام به بارداری می توانند از برنامه محاسبه بهترین زمان نزدیکی در اسلام استفاده کنند.

سقط غیر عمدی یا سقط خود به خود می تواند بر اثر علل مختلفی اتفاق بیفتد که یکی از مهمترین علل شناخته شده سقط های غیر عمد ، اختلالات کروموزومی می باشد.

اما گاهی اوقات هم سقط جنین به طور عمدی انجام می شود که به آن سقط جنین عمدی یا سقط خودخواسته اطلاق می گردد. سقط عمدی از نظر شرع مقدس اسلام ، حرام شمرده شده است و گناه کبیره محسوب می گردد هر چند که خدای ناکرده نطفه از راه غیر شرعی مثل زنا منعقد شده باشد. طبق فتاوای مراجع تقلید ، سقط جنین عمدی در بعضی موارد خاص که جان مادر در خطر باشد یا برخی اختلالات جنینی مجاز شمرده شده است که جهت اطلاع بیشتر در این زمینه می توان به نظر مرجع تقلید مراجعه کرد. به عنوان مثال نظر حضرت آیت الله العظمی سید علی سیستانی (دامت برکاته) را در دو مورد طبق ذیل از سایت آن مرجع تقلید نقل می کنیم:

 

پرسش: چه موقعی سقط جنین جایز است؟ آیا برای آن سن خاصی مطرح است؟

پاسخ: پس از انعقاد نطفه، سقط جنین به هیچ وجه جایز نمی باشد مگر زمانی که مادر بر جان خود بترسد و یا ماندن جنین در شکم او آنقدر پر زحمت باشد که غیر قابل تحمل گردد و خلاصی از آن جز سقط جنین راه دیگری ندارد، در این صورت تا روح در جنین دمیده نشده است سقط ، جایز است و اما پس از دمیده شدن روح در جنین سقط آن به هیچ وجه جایز نیست حتی با وجود شرایط مذکور به احتیاط واجب.
 

پرسش: از نظر شرع سقط کردن کودکی که در شکم مادر است و مشخص شده که معلول است در صورت اینکه زیر ۴ ماه باشد چگونه است؟ اگر از ۴ ماه بگذرد چگونه است؟

پاسخ: بعد از ولوج روح مطلقاً جایز نیست و قبل از آن اگر حفظ جنین برای مادر ضرری یا حرجی باشد سقط آن مانعی ندارد.

 

عزیزان محترم می توانند در باب سقط جنین عمدی به فتوای مرجع تقلید خود مراجعه نمایند.

اقدام به سقط جنین عمدی انگیزه های مختلفی می تواند داشته باشد که از انگیزه های آن می توان به مساله تنظیم خانواده و در موارد غیر شرعی به جلوگیری از افشا شدن رابطه غیر شرعی اشاره کرد. هر چند که از انگیزه های اقتصادی هم که بعضی از خانواده ها ممکن است عنوان کنند نباید غافل شد. همانطور که ذکر شد یکی از انگیزه های سقط عمدی می تواند موضوع تنظیم خانواده باشد. در بعضی از خانواده هایی که به دنبال تعداد معینی فرزند هستند خبر انعقاد نطفه تازه شاید خبر خوشایندی نباشد و این خانواده ها جهت حفظ تعداد فرزندان خانواده در تعداد معین و محدود ممکن است مایل به سقط عمدی جنین تازه تکوین یافته باشند. انگیزه دیگری که می تواند مخصوصا در خانواده های غیر مذهبی که عقاید مذهبی و باورهای مذهبی قوی ندارند منجر به سقط جنین شود جلوگیری از افشا شدن رابطه غیر شرعی باشد. دختر و پسر جوان یا زن و مردی که از راه غیر شرعی اقدام به رابطه نزدیکی (زنا) کنند و این عمل منجر به بارداری شود شاید قصد کنند که جهت جلوگیری از افشا شدن رابطه و مسائل دیگر ، اقدام به سقط جنین بکنند. انگیزه دیگری که می تواند باعث ارتکاب عمل سقط جنین عمدی بشود مساله اقتصادی است. بعضی از خانواده ها شاید عنوان کنند که از نظر اقتصادی توان نگهداری از مولود جدید را ندارند و به همین علت انگیزه سقط عمدی جنین در آن ها ایجاد شود.

نگارنده مطلب هیچ یک از این انگیزه ها را قبول ندارد و این مسائل صرفا جهت بیان برخی مسائل ذکر شدند و سقط جنین عمدی با هر انگیزه و دلیلی که باشد از نظر شرعی حرام بوده و جزء گناهان کبیره است مگر در موارد خاص که نمونه آن در بالا در فتوای مرجع تقلید جهان تشیع حضرت آیت الله العظمی سید علی سیستانی (دامت برکاته) ذکر گردید.

به عنوان یک توصیه به عزیزان عرض می شود که پیمودن طریق حق و حقیقت و اطاعت از دستورات و اوامر الهی تنها راه برای تشکیل جنین سالم و جلوگیری از سقط آن و نیز خودداری از سقط های عمدی است. اگر ما از دستورات الهی اطاعت کنیم ، خدای متعال نیز راه های سعادت در زندگی دنیوی و اخروی را به روی ما خواهد گشود انشاء الله تعالی.

 

اشتراک گذاری در:

آخرین مطالب

عید فطر چند روز است (۷ روز قبل)

علت قاعدگی بعد از اقدام به بارداری (۶ ماه قبل)

روز پنجشنبه چه زمانی است (۷ ماه قبل)

نزدیکی در زمان قاعدگی حرام است (۷ ماه قبل)

ارتباط ناهنجاری جنین با جهت آمیزش (۱۱ ماه قبل)

تاثیر زمان نزدیکی بر شادابی کودک (۱ سال قبل)

نزدیکی کردن با شکم پر و کاهش هوش فرزند (۲ سال قبل)

نزدیکی کردن در بعد از ظهر یا عصر (۲ سال قبل)

نزدیکی در روز برای باردار شدن (۲ سال قبل)

آیا انعقاد نطفه در روز اشکال ندارد (۲ سال قبل)

فاصله بین دو نزدیکی متوالی برای باردار شدن (۲ سال قبل)

راه و روش پیشگیری از تولد نوزاد ناهنجار (۲ سال قبل)

درمان کرونا در کودکان فقط در 48 ساعت (۳ سال قبل)

مهمترین عوامل مرتبط با نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

تاثیر حالت زمان نزدیکی کردن بر کودک (۳ سال قبل)

فواید با وضو بودن در هنگام نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

اهمیت برنامه ریزی برای نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

کاهش عوارض بارداری با رژیم غذایی سالم (۳ سال قبل)

فاصله بین دو نزدیکی برای بارداری (۳ سال قبل)

رمضان بهترین ماه برای اقدام به بچه دار شدن (۳ سال قبل)

مطالب پربازدید

سریعترین نشانه بارداری (۱۱۶۰۱۵۰ بازدید)

نمایش وضعیت نزدیکی برای امروز و امشب (۱۰۶۱۷۲۲ بازدید)

برنامه محاسبه بهترین زمان نزدیکی در اسلام (۸۹۰۱۹۵ بازدید)

نزدیکی برای بارداری بعد از پریود (۷۹۸۱۴۱ بازدید)

شب ها و روزهای مناسب آمیزش در اسلام (۶۳۱۳۳۹ بازدید)

آزمایش اسپرم با آب در منزل (۶۲۸۶۳۴ بازدید)

روش صحیح استفاده از واجبی و نوره (۴۹۶۸۸۰ بازدید)

چند بار نزدیکی برای باردار شدن و حاملگی لازم است (۴۸۴۷۴۶ بازدید)

چگونه به سرعت و زود باردار شویم (۴۱۴۰۱۰ بازدید)

بعد از نزدیکی برای بارداری چه کنیم (۳۹۹۸۲۱ بازدید)

مصرف عرق کاسنی در بارداری و حاملگی (۳۶۰۵۸۴ بازدید)

بهترین حالت نزدیکی برای بارداری و حاملگی (۳۵۶۸۵۴ بازدید)

عفونت بارداری و درمان طبیعی آن (۳۵۵۷۶۸ بازدید)

زمان های نامناسب برای نزدیکی و انعقاد نطفه (۳۲۳۸۸۶ بازدید)

درمان سنتی عفونت چشم نوزادان (۳۱۵۶۱۱ بازدید)

درمان گوش درد نوزادان به روش سنتی (۲۹۹۹۵۸ بازدید)

اول ، وسط و آخر ماه قمری (۲۸۶۵۷۱ بازدید)

وقت زوال خورشید چه زمان و ساعتی است (۲۵۱۶۸۲ بازدید)

تاثیر زمان نزدیکی بر جنسیت جنین (۲۴۵۷۱۰ بازدید)

تاثیر رازیانه بر باردار شدن (۲۴۵۵۵۹ بازدید)

احادیث بارداری

به زن در ماهى كه زايمان كرده خرما بدهيد؛ چرا كه فرزند او بردبار و پاك مى شود.

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)

ذکر روزهای هفته

ذکر روز شنبه

یا رب العالمین (۱۰۰ مرتبه)

امروز

شنبه

۸ / ۲ / ۱۴۰۳

۱۸ شوال ۱۴۴۵

ماه قمری ۳۰ روزه

۱۳ : ۱۵ : ۰۱

فصل بهار

اوقات شرعی به وقت تهران

انتخاب محل دیگر

اذان صبح: ۰۳:۴۵

طلوع خورشید: ۰۵:۱۶

اذان ظهر: ۱۲:۰۲

اذان عصر: ۱۵:۴۶

غروب خورشید: ۱۸:۴۸

اذان مغرب: ۱۹:۰۷

وقت عشاء: ۱۹:۵۹

نیمه شب شرعی: ۲۳:۱۶

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب و محتوای سایت 2 زندگی چیست؟



مشاهده نظرات