فرق شب جمعه با جمعه شب


بسم الله الرحمن الرحیم

 

فرق شب جمعه با جمعه شب

فرق شب جمعه با جمعه شب چیست؟ آیا شب جمعه همان جمعه شب می باشد؟ از نظر زمانی ، اختلاف ساعت شب جمعه با جمعه شب چقدر است؟ آیا شب جمعه و جمعه شب ، اصطلاحات شرعی هستند؟ در این مطلب ، بحثی را برای خوانندگان محترم سایت 2 زندگی حاضر کرده ایم و قصد داریم در این مطلب به دو اصطلاح "شب جمعه" و "جمعه شب" اشاره کرده و فرق آن ها را با یکدیگر بدانیم.

احتمالا شما نیز اصطلاح "شب جمعه" و نیز اصطلاح "جمعه شب" را شنیده باشید. معمولا در مسائلی که به نحوی با احکام شرعی سر و کار داریم ، یکی از اصطلاحاتی که مطرح می باشد ، اصطلاح شب جمعه است. شب جمعه یک اصطلاح شرعی می باشد. قبل از درک این مفهوم ، نیاز داریم که مفهوم شب از نظر شرعی را درک کنیم و تا مفهوم شب از نظر شرعی درک نشود ، درک اصطلاح شب جمعه ، ممکن نیست.

ما در زبان فارسی و در محاورات روزمره خود از عبارت شب استفاده می کنیم. اما مفهوم شب از نظر شرعی با مفهوم شب از نظر محاوره ای و فارسی ، فرق دارد. حتی ما اصطلاح "نیمه شب شرعی" را نیز از نظر شرعی داریم در حالی که در محاورات روزمره و در زبان فارسی ، چنین اصطلاحی وجود ندارد. ذکر این نکته ضروری است که هریک از ایام از نظر شرعی به دو بخش کلی شب و روز تقسیم بندی می شوند و سایر بخش ها در ذیل این ها قرار دارند. مثلا نیمه شب شرعی در بخش شب قرار دارد و زوال خورشید در بخش روز قرار دارد. نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که از نظر شرعی ، معیار محاسبه شروع و پایان شب و روز در هر یک از ایام ، اوقات شرعی می باشد. بنابر این چون زمان اوقات شرعی در طول سال تغییر می کند ، در نتیجه ، لحظه شروع و پایان شب و همچنین لحظه شروع و پایان روز در طول سال ، فرق می کند. چون شروع و پایان شب و روز از نظر شرعی با اوقات شرعی سنجیده می شود ، شروع و پایان هریک از ایام هفته از نظر شرعی هم با شروع و پایان آن ها از نظر محاوره ای فرق دارد. در ادامه مطلب متوجه این موضوع خواهید شد.

اما شب از نظر شرعی چگونه تعریف می شود. از نظر شرعی ، شب عبارت است از طول مدت زمان از لحظه اذان مغرب (به اعتقاد بعضی ها از غروب خورشید) تا لحظه اذان صبح. از نظر شرعی ، شب مربوط به هریک از ایام هفته از لحظه اذان مغرب (غروب خورشید) یوم قبل شروع شده و تا لحظه اذان صبح یوم جاری ادامه دارد.

ذکر یک مثال به روشن شدن مطلب کمک می کند. فرض کنید به عنوان مثال می خواهیم بدانیم که شب دوشنبه از نظر شرعی چه زمانی است. طبق تعریف بالا ، شب دوشنبه از زمان لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) یکشنبه (یوم قبل از دوشنبه) شروع شده و تا لحظه اذان صبح دوشنبه (یوم جاری) ادامه دارد. پس مدت زمان از لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) یکشنبه تا لحظه اذان صبح دوشنبه را از نظر شرعی ، شب دوشنبه می گوییم.

در مورد شب جمعه از نظر شرعی نیز همین طور است. شب جمعه که یک اصطلاح شرعی است از لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) پنجشنبه تا لحظه اذان صبح جمعه می باشد. در مورد اطلاعات بیشتر در مورد شب جمعه می توانید مطلب شب جمعه چه زمانی و ساعتی است را در سایت 2زندگی مطالعه نمایید.

بد نیست تعریف روز از نظر شرعی را نیز بیان کنیم. روز مربوط به هریک از ایام هفته از نظر شرعی ، از لحظه اذان صبح همان یوم تا لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) همان یوم می باشد. مثلا وقتی گفته می شود روز جمعه ، مفهوم این عبارت از نظر شرعی یعنی مدت زمان از لحظه اذان صبح جمعه تا لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) جمعه.

با تعریفی که از نظر شرعی از شب و روز شد ، به راحتی می توانیم بفهمیم که شب هریک از ایام هفته ، قبل از روز آن قرار دارد. یعنی از نظر شرعی ، ابتدا وارد شب هریک از ایام هفته و سپس وارد روز آن می شویم. مثلا زمان از لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) پنجشنبه تا لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) جمعه را در نظر می گیریم. طبق تعریف هایی که ذکر شد ، از نظر شرعی ، از لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) پنجشنبه تا لحظه اذان صبح جمعه را شب جمعه و از لحظه اذان صبح جمعه تا لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) جمعه را روز جمعه می گوییم. یعنی شب جمعه قبل از روز جمعه قرار دارد. پس ملاحظه می فرمایید که از نظر شرعی ، شب هریک از ایام هفته قبل از روز آن قرار می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مطلب شبانه روز در ماه قمری مراجعه نمایید.

اما وقتی از نظر محاورات روزمره ، موضوع را بررسی می کنیم ، ما ابتدا روز مربوط به هریک از ایام هفته را داریم و سپس شب مربوط به آن را. مثلا وقتی در مورد جمعه صحبت می کنیم ، ابتدا روز جمعه قرار دارد و وقتی که روز جمعه منتهی به شب می شود ، آنگاه جمعه شب را داریم. اگر یک ساعت معین در شب را در نظر بگیریم ، شب جمعه با جمعه شب ، اختلاف زمانی ۲۴ ساعته دارد. برای روشن شدن مطلب یک مثال می زنیم.

فرض می کنیم که ساعت ۸ شب را در نظر بگیریم و باز فرض می کنیم که ساعت ۸ شب ، بعد از اذان مغرب قرار گرفته باشد. پنجشنبه ساعت ۸ شب ، جزء "شب جمعه" محسوب می شود اما جمعه ساعت ۸ شب ، جزء "جمعه شب" محسوب می گردد. پس ملاحظه می نمایید که با فرض یک لحظه مشخص (در اینجا ساعت ۸ شب با فرضیات ذکر شده) ، جمعه شب با شب جمعه اختلاف زمانی ۲۴ ساعته دارد. پس شب جمعه ، همان جمعه شب نیست! جمعه شب ، ۲۴ ساعت بعد از شب جمعه قرار دارد.

یک نکته جالبی که وجود دارد و در بالا هم کمی به آن اشاره شد مربوط به زمان شروع و پایان هریک از ایام هفته و تفاوت آن از نظر شرعی و محاوره ای می باشد. به عنوان یک مثال ، وقتی به لحظه اذان مغرب (یا غروب خورشید) پنجشنبه می رسیم ، از نظر شرعی ، پنجشنبه تمام شده و با ورود به شب جمعه ، وارد جمعه شده ایم و این در حالی است که از نظر محاوره ای هنوز ، پنجشنبه است و ساعت ۱۲ شب ، وارد جمعه می شویم. این یک تفاوت عمده شروع و پایان ایام هفته از نظر شرعی و غیر شرعی است.

در این مطلب سعی کردیم تفاوت جمعه شب با شب جمعه را بیان کنیم و امیدواریم که توانسته باشیم فرق جمعه شب با شب جمعه را به درستی تشریح کرده باشیم. دانستن مفاهیم شرعی مربوط به هر یک از ایام هفته اهمیت فراوانی دارد و امیدواریم که انشاء الله این مطالب ، گام کوچکی در جهت شناساندن این مفاهیم باشد.

 

اشتراک گذاری در:

آخرین مطالب

عید فطر چند روز است (۵ روز قبل)

علت قاعدگی بعد از اقدام به بارداری (۶ ماه قبل)

روز پنجشنبه چه زمانی است (۷ ماه قبل)

نزدیکی در زمان قاعدگی حرام است (۷ ماه قبل)

ارتباط ناهنجاری جنین با جهت آمیزش (۱۱ ماه قبل)

تاثیر زمان نزدیکی بر شادابی کودک (۱ سال قبل)

نزدیکی کردن با شکم پر و کاهش هوش فرزند (۲ سال قبل)

نزدیکی کردن در بعد از ظهر یا عصر (۲ سال قبل)

نزدیکی در روز برای باردار شدن (۲ سال قبل)

آیا انعقاد نطفه در روز اشکال ندارد (۲ سال قبل)

فاصله بین دو نزدیکی متوالی برای باردار شدن (۲ سال قبل)

راه و روش پیشگیری از تولد نوزاد ناهنجار (۲ سال قبل)

درمان کرونا در کودکان فقط در 48 ساعت (۳ سال قبل)

مهمترین عوامل مرتبط با نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

تاثیر حالت زمان نزدیکی کردن بر کودک (۳ سال قبل)

فواید با وضو بودن در هنگام نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

اهمیت برنامه ریزی برای نزدیکی کردن (۳ سال قبل)

کاهش عوارض بارداری با رژیم غذایی سالم (۳ سال قبل)

فاصله بین دو نزدیکی برای بارداری (۳ سال قبل)

رمضان بهترین ماه برای اقدام به بچه دار شدن (۳ سال قبل)

مطالب پربازدید

سریعترین نشانه بارداری (۱۱۶۰۰۹۹ بازدید)

نمایش وضعیت نزدیکی برای امروز و امشب (۱۰۶۱۰۱۳ بازدید)

برنامه محاسبه بهترین زمان نزدیکی در اسلام (۸۸۹۸۸۷ بازدید)

نزدیکی برای بارداری بعد از پریود (۷۹۸۱۲۹ بازدید)

شب ها و روزهای مناسب آمیزش در اسلام (۶۳۱۲۵۳ بازدید)

آزمایش اسپرم با آب در منزل (۶۲۸۴۹۰ بازدید)

روش صحیح استفاده از واجبی و نوره (۴۹۶۷۷۸ بازدید)

چند بار نزدیکی برای باردار شدن و حاملگی لازم است (۴۸۴۷۱۸ بازدید)

چگونه به سرعت و زود باردار شویم (۴۱۳۹۸۹ بازدید)

بعد از نزدیکی برای بارداری چه کنیم (۳۹۹۷۸۲ بازدید)

مصرف عرق کاسنی در بارداری و حاملگی (۳۶۰۵۷۷ بازدید)

بهترین حالت نزدیکی برای بارداری و حاملگی (۳۵۶۸۱۷ بازدید)

عفونت بارداری و درمان طبیعی آن (۳۵۵۷۶۳ بازدید)

زمان های نامناسب برای نزدیکی و انعقاد نطفه (۳۲۳۸۰۳ بازدید)

درمان سنتی عفونت چشم نوزادان (۳۱۵۵۹۲ بازدید)

درمان گوش درد نوزادان به روش سنتی (۲۹۹۹۴۵ بازدید)

اول ، وسط و آخر ماه قمری (۲۸۶۴۸۸ بازدید)

وقت زوال خورشید چه زمان و ساعتی است (۲۵۱۵۴۶ بازدید)

تاثیر زمان نزدیکی بر جنسیت جنین (۲۴۵۶۹۸ بازدید)

تاثیر رازیانه بر باردار شدن (۲۴۵۵۵۳ بازدید)

احادیث بارداری

به زنان باردار خود كُندر دهيد چرا كه كودك ، اگر در شكم مادر با كُندر تغذيه شود ، دلش استوار و عقلش افزون مى شود؛ اگر پسر باشد ، شجاع مى گردد و اگر دختر باشد سَرين او درشت شده و مورد علاقه شوهرش قرار مى گيرد.

پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد مصطفی (ص)

ذکر روزهای هفته

ذکر روز پنجشنبه

لا اله الا الله الملک الحق المبین (۱۰۰ مرتبه)

امروز

پنجشنبه

۶ / ۲ / ۱۴۰۳

۱۶ شوال ۱۴۴۵

ماه قمری ۳۰ روزه

۱۶ : ۳۵ : ۱۶

فصل بهار

اوقات شرعی به وقت تهران

انتخاب محل دیگر

اذان صبح: ۰۳:۴۸

طلوع خورشید: ۰۵:۱۹

اذان ظهر: ۱۲:۰۲

اذان عصر: ۱۵:۴۶

غروب خورشید: ۱۸:۴۶

اذان مغرب: ۱۹:۰۵

وقت عشاء: ۱۹:۵۷

نیمه شب شرعی: ۲۳:۱۷

نظرسنجی

نظر شما در مورد مطالب و محتوای سایت 2 زندگی چیست؟



مشاهده نظرات